Om den Persiska Vigseln

weddingspread

Bild: www.chaiandconversation.com

Sofreh Aghd är en traditionell Persisk vigseluppdukning där vigsel och ceremoniella traditioner utbyts. De Persiska ceremoniella traditionerna har praktiserats i tusentals år och Sofreh Aghd dukningar är väldigt vanliga på Persiska bröllop. Liksom de flesta, har även iranier olika religiös bakgrund och Sofreh Aghd är en valfri kulturell ceremoni allmänt praktiserad oavsett tro. Det finns flertalet symboliska föremål som utgör en Sofreh Aghd dukning och samtliga föremål representerar en del av parets nya liv och äktenskap tillsammans. Ordet “Sofreh” betyder duk och “Aghd” betyder vigsel.

Varje Sofreh Aghd design innehåller oftast de traditionella föremålen och de flesta strävar efter att behålla just dessa inslag. Däremot baseras själva designen och utformningen av uppdukningen utifrån brudparets smak, bröllopets tema och budget. Detta resulterar således i att varje Sofreh Aghd är unik på så sätt att vissa dukningar är mer genomarbetade och invecklad medan andra är av enklare och diskretare slag.

Nedan följer en lista över några av de traditionella föremålen som placeras på Sofreh Aghd:


AYEENEH Spegel

Symboliserar att ljus ska reflekteras in i parets framtida liv tillsammans. Enligt tradition ska paret titta in i spegeln tillsammans.

SHAMDOON  Ljus/kandelabrar 

Symboliserar energi & värme för parets liv tillsammans.

KHONCHEH  Sortiment av sju symboliska örter & kryddor

Ett sortiment av örter & kryddor som placeras på vigseluppdukningen för att skydda mot det ”onda ögat”. De sju örterna inkluderar: vallmofrön “khash-khaash”, vildris “berenj”, Angelica “sabzi khoshk” salt “Namak”, Nigella frön “raziyaneh”, svart te “chai” & rökelse “Kondor”.

NOON SANGAK  Persiskt Bröd 

En dekorativ skapelse av det persiska brödet “Noon eh-sangak” symboliserar välstånd för bröllopet & parets liv tillsammans. Det kan ofta dukas upp med fetaost “noon-o-panir” & färska örter.

TOKHMEH MORGH  Ägg 

Symboliserar fertilitet för paret.

BADOOM, GANDOM, & GERDOO  Mandel, valnöt, & hasselnöt 

Symboliserar också fertilitet & överflöd.

MEEVEH  Säsongens frukter 

Vanligtvis granatäpplen & äpplen som representerar en lycklig framtid för brudparet.

NABAT  Kristalliserat Socker 

Används på olika sätt i designen av Sofreh Aghd. Symboliserar ett sött liv för de nygifta.

SHEEREENI  Sötsaker & bakverk 

Placeras på Sofreh Aghd och delas med gästerna efter att ceremonin avslutas. Sheereeni symboliserar sötman av livet.

ASAL  Honung 

Konsumeras direkt när ceremonin avslutas genom att bruden & brudgummen utbyter lillfingret som doppas i honungen. Honungen symboliserar att brudparets liv ska omges av sötma.

GOLAAB  Rosenvatten 

Är alternativ på vigseluppdukningen men används för att parfymera luften.

SEKKEH  Mynt 

Symboliserar rikedom & välstånd för paret.

HELIG BOK  Koranen, Bibeln eller en bok med Persisk poesi såsom Hafez eller Saadi

Placeras på Sofreh Aghd för att symbolisera Guds välsignelse för paret. Boken är vanligtvis öppen från mitten & placerad på uppdukningen framför paret som en symbol för parets tro.

TOOREH GHAND  Vigselduken 

Ett tyg i finare kvalitet som hålls över parets huvud under hela ceremonin av olika lyckligt gifta kvinnliga släktingar/vänner eller brudens tärnor.

KALLE GHAND  Socker koner 

Används under ceremonin genom att en vän/släkting/tärna gnider konerna mot varandra över vigselduken som hålls över paret. Detta symboliserar att parets liv och äktenskap ska dränkas med sötma.

NAKH SOOZAN  Nål & tråd 

Symboliserar att två människor och familjer enas.

ESFAND  Vild Ört 

En ört som bränns som en del av en ritual (i en liten kolbehållare). Detta symboliserar renhet och behöver inte alltid brännas utan kan användas dekorativt på vigseluppdukningen.

MANGHAL  Kolbehållare 

Används för att bränna den vilda örten som ska driva bort negativitet.

TERMEH  Traditionell persisk broderad duk

En traditionell persisk broderad duk i tex. silke som gått i arv från generation till generation för att symbolisera familjen och traditionen. Den används som en dekorativ visning bland resten av föremålen på vigseluppdukningen.

SOFREH  Vigselduken 

Är duken som placeras under alla de traditionella föremålen på vigseluppdukningen.

MOKHADDEH  Brud & brudgummens sittplatser

Vanligtvis ljusa stolar/bänk eller någon form av kudde för brudparet att sitta på under ceremonin.

 

 

 

Spara

Spara

Spara