Haft-Seen 1397

Som de flesta av er kanske redan vet så är det Persiska Nyåret ”Nowrooz” (Ny Dag) min abslouta favorit högtid på året. Inte endast för att det infaller i samband med vårdagsjämningen och att vi därmed går mot ljusare tider, utan även för att det är så mycket värme i alla förberedelser innan och även tiden efter nyår. Jag  planerar oftast designen av min Haftseen flera månader i förväg och oftast försöker jag ändra designen varje år med små medel. Jag kikar ofta på realisationer  för att fynda föremål till min dukning och brukar oftast hitta småsaker här och var som jag komponerar ihop till en design. I år är ju “årets färg” Ultraviolet så jag tyckte det kändes passande att försöka införliva den i min dukning på ett eller annat sätt. Som vanligt valde jag lite “våriga” blommor såsom tulpaner och hyacinter och tur nog så sken solen idag (vilket den brukar göra till det persiska nyåret) så jag passade på att fota lite då! =) Mer information om högtiden finner ni under 2016 års dukning “Haft-Seen 1395” i galleriet.

/Sara

20180318

Nedan följer min övergripande förklaring av de olika föremål som vi placerar på vår Haft-Seen;

Sabzeh Vete eller linsgroddar som växer i en skål – Symboliserar återfödelse

Samanoo ♥ En söt pudding gjord av vetegroddar – Symboliserar rikedom

Senjed ♥ Den torkade frukten från Silverbuske – Symboliserar kärlek

Seer ♥ Vitlök – Symboliserar medicin

Seeb ♥ Äpplen – Symboliserar skönhet och hälsa

Serkeh ♥ Vinäger – Symboliserar ålder och tålamod

Sekkeh ♥ Mynt – Symboliserar välstånd och rikedom

Sonbol ♥ Hyacintblomma symboliserar början av våren

Andra föremål som också placeras ut på Haft-Seen

Spegel ♥ Symboliserar upplysning och lycka

Dekorerade Ägg ♥ Symboliserar fertilitet

En skål med guldfiskar ♥ Symboliserar liv

Helig Bok  ♥ Symboliserar välsignelse